Eggs Benedict is een klassiek Amerikaans ontbijtgerecht bestaande uit toast met een perfect gepocheerd ei, bedekt met romige Hollandaisesaus en knapperig spek. Lekker voor bij de Paasbrunch of gewoon tijdens de lunch.
Benodigdheden
4 eieren
2 el witte wijnazijn
4 Engelse muffins, toasts of onderkant van kaiserbroodjes
4 plakjes ham
peterselie of bieslook om te garneren
Hollandaisesaus
3 eidooiers
100 ml droge witte wijn
1 el citroensap
100 g roomboter
50 ml water
peper en zout
Bereiding
Rooster de Engelse muffins in een broodrooster of bak de onderkant van de kaiserbroodjes tot ze licht krokant zijn. Beleg de broodjes vervolgens met een plakje ham.
Voor de Hollandaisesaus smelt je de boter langzaam in een kleine pan. Schep voorzichtig het witte bezinksel eraf totdat de boter helder is, dit wordt geklaarde boter genoemd.
In een andere pan meng je de witte wijn met het citroensap en 50 ml water. Laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot ongeveer de helft van het vocht over is.
Klop de eidooiers samen met het ingekookte mengsel gedurende ongeveer een minuut met een garde tot het schuimig wordt. Plaats dan de kom op de pan met heet water en blijf kloppen met een garde tot de saus dikker wordt, dit duurt meestal 5 tot 10 minuten. Zorg ervoor dat je voortdurend blijft kloppen om te voorkomen dat de eidooiers stollen en klontjes vormen.
Haal de kom van de pan en giet de geklaarde boter in een dunne straal erbij terwijl je blijft kloppen. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper en zout.
Voor het pocheren van de eieren, verwarm een pan met water en breng het bijna aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe om de eieren sneller te laten stollen. Roer zachtjes met een lepel in het water om een ”draaikolk” te creëren. Breek een ei in een kommetje en laat het voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Laat het ei ongeveer 4 minuten in het water garen, iets langer voor een hardere dooier. Haal het ei eruit met een schuimspaan, laat het uitlekken en leg het op de broodjes met ham. Schep de saus erover en bestrooi met een snufje peper en garneer met peterselie.
Wat vind jij van dit recept?